Certyfikacja HACCP, ISO 2200, FSSC 22000



Certyfikacja HACCP Bezpieczeństwo Żywności (produkcja, handel, transport)

HACCP - Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli, pomoże zidentyfikować i uniknąć potencjalnych zagrożeń w produkcji artykułów spożywczych. Od 1 maja 2004 roku jest to obowiązkowy system kontroli w przemyśle spożywczym. Muszą go stosować firmy przetwarzające żywność i handlujące nią. System HACCP monitoruje wszystkie punkty krytyczne, w których może dojść do skażenia produktu. Firma która uzyskała certyfikat HACCP zapewnia swoich klientów, że otrzymują produkt bezpieczny pod względem zdrowotnym.

Dlaczego certyfikat HACCP?

HACCP to narzędzie zarządzania czynnikami ryzyka cieszące się powszechnym uznaniem na całym świecie. Służy ono do aktywnego zarządzania kwestiami związanymi z bezpieczeństwem żywności. System HACCP pomaga firmom skoncentrować się na problemach wpływających na bezpieczeństwo żywności, identyfikując niebezpieczeństwa i definiując limity krytyczne w określonych punktach procesu produkcyjnego.

| formularz zapytania HACCP |

ISO 22000 to międzynarodowa norma definiująca wymagania w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności stosowana przez organizacje zajmujące miejsca w całym łańcuchu dostaw - „od pola do widelca”. Jest to standard bezpieczeństwa żywności ustalający najnowszy system certyfikacji dla producentów żywności. System opiera się na integracji normy ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności i ogólnych dostępnych Specyfikacjach ISO 22002-1. Wspierany przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów Unii Europejskiej (CIAA), norma FSSC 22000 została w pełni zatwierdzona przez Global Food Safety Initiative (GFSI).

| formularz zapytania ISO / FSSC 22000 |